<< Click to Display Table of Contents >> dpPower > Användarfall > Mikroproduktion |
Mikroproduktion kan bestå av solpaneler eller vindkraftverk anslutna till 0,23- eller 0,4 kV-nät.
Även enfasiga anläggningar dokumenteras med avseende på huvudspänning. |
Objektet ansluts till en anslutningspunkt via exempelvis en kabel eller brytare.
I en tilläggsmodul finns även en specialanpassad beräkningsrutin för mikroproduktion för att beräkna dess påverkan på elkvaliteten i nätet. Denna baseras i stor utsträckning på rapporterna MIKRO och AMP från Svensk Energi.
I formuläret anges ID och GS1-koden på kundanläggningen. När en GS1-kod anges visas ägaruppgifter kopplade till den aktuella kundanläggningen. Även serienummer, tillverkningsdatum och övriga anteckningar kan anges om så önskas.
För att möjliggöra nätberäkningar med mikroproduktion fylls även fälten under nätberäkningsdata i. För solpaneler anges aktiv effekt (kW), effektfaktor (cosfi), faskod (exempelvis L1-N eller L1-L2-L3-N), samt ifall obalansskydd är installerat (gäller trefasig anslutning). Om obalansskydd saknas för en trefasigt ansluten anläggning beräknas denna som enfasigt ansluten.
För vindkraftverk anges samma värden som för solpaneler, samt även värden under fliken Vindkraft. Här anges vilken typ av generatorinkoppling som används, direktansluten, dubbelmatad induktionsgenerator (DFIG) eller fulleffektomriktare. i stället för effektfaktor kan den reaktiva märkeffekten anges. Maximal aktiv och reaktiv effekt avser de effekter som vindkraftverket inte överskrider oavsett väderleksförhållanden, mätt som ett tio sekunders medelvärde.
Det är den reaktiva effektproduktionen som avses. Konsumtion av reaktiv effekt anges därför med ett negativt värde. |
För att inkludera kraftverkets påverkan på kortslutningsströmmar i nätet kan även kortslutningsvärden fyllas i.
I tilläggsmodulen för mikroproduktion kan även beräkningar av flickervärden utföras, och för detta behöver fälten i delen Flicker fyllas i.
För att kunna utföra dessa beräkningar anges N120, vilket avser det maximala antalet tillåtna inkopplingar under ett tvåtimmarsintervall, samt vilken turbintyp som används. Kodlistan för turbintyp lagrar flickerkonstant, flickerstegsfaktor samt spänningsändringsfaktor för turbinen. Samtliga konstanter anges för fyra olika kortslutningsvinklar, och den som stämmer bäst överens med kortslutningsvinkeln i den aktuella anslutningspunkten används i beräkningarna.
Värdena består av:
•Cf – flickerkoefficient.
•Kf – flickerstegfaktor.
•Ku – spänningsändringsfaktor.
Samtliga angivna för kortslutningsvinklarna 30°, 50°, 70° och 85°.
Om inget värde är satt används extremvärdena ku=3 och cf=20 i beräkningar.