Felströmsanalys för parallella sektioner enligt SS424 14 05

<< Click to Display Table of Contents >>

Analyzer > Bilagor >

Felströmsanalys för parallella sektioner enligt SS424 14 05

 

Felströmsanalys för parallella sektioner enl SS424 14 05

 

 

Felanalysen av parallella sektioner sker i enlighet med gällande regelverk.

Förutsättningar för hantering av nolledare kan väljas i beräkningsparametrarna flik Felströmsberäkning. Val om bruten eller intakt nolledare.

 

Programmet identifierar vilken variant av parallell-fall som skall analyseras.

Om behandlat parallellfall ej kan identifieras med något av kopplingsfallfall 1-3 kommer ingen beräkning att ske.

Beräkning av största tillåtna säkring beräknas även och presenteras under varje signifikant säkring (skyddande skydd). Typ och önskade bryttider definieras i beräkningsparametrarna.

I autoschematiken redovisas all information för felfall F1 i enlighet med norm. Felfall F2 redovisas med felström i bortre punkten, dessutom redovisas bryttid för felfall F2 för de säkringar som redovisas i schemat. Då felfall F2 är den ”normala” felpositionen vid felströmsanalyser erhålles all information i de rapporter som kan genereras.

Dessutom finns en speciell analys av ett tredje felfall F3 som utföres för parallella sektioner där säkringar finnes i både start- och slut-ändarna samt att säkringarna i tilländen är lägre än de i från änden.

Observera i schematik redovisas felfall F1 samt felfall F3. Fel i bortre punkt F2, utförs alltid och redovisas i de relevanta rapporttyperna.

Färglarm är enbart kopplat till specialanalys för parallella sektioner (F1 och F3).  Larm för F2 erhålles i rapporter tillsammans med övriga resultat.

 

 

I det här avsnittet:

 

 
 

Kopplingsfall 1.  Felfall F1 och F2

 

Kopplingsfall identifieras som fall ett, gemensamt skydd.

Felpunkt väljs i den ogynnsammaste punkten  (F1) ,d.v.s där felströmmen blir som lägst.

Säkringen  kontrolleras med avseende på felströmmen i felstället (F1). Kontrollen sker genom att utlösningstid beräknas för (F1) via säkringstypkurvorna,om beräknad tid är längre än ansatt kontrolltid i beräkningsparametrarna, erhålls larm i form av färgmarkering.

Även felström i F2 samt utlösningstid  för F2 redovisas i schemat.

 

 

Kopplingsfall 2.  Felfall F1 och F2

 

Kopplingsfallet identifieras som fall två, Varje ledning har en säkring i frånpunkten. Felstället läggs i den av sektionerna med högsta impedansen i anslutning till frånpunkten.
Båda kvarvarande säkringar anses skyddande och kontrolleras m.a.p. på resp. felström i sina sektioner skapade av fel i F1.  Kontrollen genomförs genom att utlösningstider beräknas via säkringskurvor samt kontrolleras mot ansatt tid.  Även felström i F2 samt utlösningstid  för F2 redovisas i schemat.

 

 

 

Kopplingsfall 3. Felfall F1, F2 och F3

 

 

Felfall F1 och F2

 

Kopplingsfallet identifieras som fall tre, Varje ledning har säkringar i både från och tillände.
Säkringsstorleken är samma ifrån- och till-ände. En sektion förutsätts ha löst ut felställe läggs ifrån-änden för den av de resterande sektionerna med största impedansen. Den utlösta sektion antas vara den med minsta impedansen.

Säkringen (S1) i sektionen med felstället anses som den skyddande och kontrolleras m.a.p.felströmmen i felstället F1 Kontrollen genomförs genom att utlösningstider beräknas via säkringskurvor samt kontrolleras mot ansatt tid.  Larm i form av färgmarkering. Även felström i F2 samt utlösningstid för F2 redovisas i schemat.

 

 

Felfall F3

 

Kopplingsfallet identifieras som fall tre, Säkringar i tlländen är lägre än säkringarna ifrån änden. Presentation av felfall F1 samt F2 sker som beskrivits tidigare.  Vid denna skyddskombination utförs en extra felanalys som lägger fel i anslutning till skyddet i tilländen samt kontrollerar skyddet ifrånänden som om det vore en enkelledning. Presentationen sker i en extra presentation i anslutning till det skydd som kontrolleras.

 

 

 

 

Kontroll av felfall F2, fel i bortre punkt.

 

Felkontroll av fel i bortre punkt görs som standard alltid i den normala felanalysen både för enskilda och parallella sektioner.

 

 

Angående parallella kablar med intakt nolledare i felstället.

 

Beräkning av dimensionerande felström vid fallet med parallella ledningar och intakt nolledare i felstället är kompletterat med hänsyn till den ömsesidiga impedansen.

Förutsättningar är att det finns en uppgift om kablarnas diameter lagrad i kodlistan för typdata, se nedan.

 

Formeln för induktansen lyder L = 0,2x ln (a/r) + 0,05 [mH/km] där a är avståndet mellan ledarna och r är fasledarnas radie.

 

Förutsättningar

 

Intakt återledare begärd

 

 

Uppgift om kabels diamter i typdata

 

 

Testfall

Test 46mm diameter

 

 

Test 50mm diameter

 

 

Test 48mm diameter