Aktivitetskedjor för styrning av arbetsflöden

<< Click to Display Table of Contents >>

Organizer > Administration > Projekt, uppdrag och arbetsflöden >

Aktivitetskedjor för styrning av arbetsflöden

Aktivitetskedjor är en teknik som använts framför allt i arbetsflöden som innehåller interaktion mellan elinstallatörer som arbetar i dpWebmap Contractor (Installatörswebben) och Organizer på kontoret. Tekniken är dock generell och kan användas i alla arbetsflöden i Organizer. Med de senaste årens utveckling av Organizer (beslutspunkter, den automatiska framdriften i arbetsflöden samt möjligheten att skapa uppdrag från Organizer Webmap med hjälp av uppdragsmallar) så har användningen av Aktivitetskedjor mer och mer kommit att ersättas. Dock används de fortfarande i processerna för Ansluta kund, varför dess funktion och konfigurering beskrivs i detta avsnitt.

Funktion

Aktivitetskedjans funktion är att länka samman två aktivitetstyper. När man i ett arbetsflöde avslutar en aktivitet av viss typ kontrollerar systemet om denna typ ingår i en aktivitetskedja. Om så är fallet sker något av följande:

Den efterföljande aktiviteten i kedjan finns inte i arbetsflödet – Den efterföljande aktiviteten läggs in sist i arbetsflödet, samt startas.

Den efterföljande aktiviteten i kedjan finns redan i arbetsflödet – Den efterföljande aktiviteten startas, oberoende av dess position i arbetsflödet.

Det är möjligt att konfigurera aktivitetskedjan så att en aktivitet har flera efterföljande aktiviteter kopplade till sig. Resultatet blir då att samtliga dessa aktiviteter läggs in/startas enligt ovan.

Aktivitetskedjan är alltså ett sätt att successivt bygga upp ett arbetsflöde i ett uppdrag som inte har en färdig struktur. Detta har, som ovan sagts, främst haft sin tillämpning i hanteringen av nyanslutningsärenden. Vill man använda denna teknik generellt bör man vara observant på att det kommer att vara svårt att överblicka ett sådant arbetsflöde och dess framtida händelser eftersom stegen ligger ”dolda” i aktivitetskedjorna. För att få en helhetsbild måste man alltså analysera både vad som är gjort i ett uppdrag och vilken påverkan aktivitetskedjorna kan komma att ha i uppdraget.

Tekniken med aktivitetskedjor kommer successivt att fasas ut och ersättas med uppdragsmallar, beslutspunkter och automatisk framdrift i uppdrag.

 

Konfigurering av aktivitetskedjor

För att konfigurera aktivitetskedjor används funktionen Administrera aktivitetskedja som finns i Organizers huvudmeny (administratörsroll krävs). Valet aktiverar en dialogruta.

I dialogrutans övre vänstra panel söker man fram och väljer den första aktivitetstypen Aktivitetstyp som avslutas. I den övre högra panelen söker man fram en kombination av den aktivitetstyp som ska följa (Efterföljande aktivitetstyp) och den inkorg som ska bli ägare till denna aktivitet. För mer information om ”inkorgar”, se avsnittet "Inkorgar".

Om en aktivitetstyp saknar en inkorg som ägare, kommer uppdragsansvarig att bli ägare när aktiviteten skapas från aktivitetskedjan.

Genom att sedan trycka på den lilla länksymbolen nederst till höger i den övre panelen skapas sammankopplingen. Den redovisas i den nedre panelen. Avsluta med att trycka på OK eller Verkställ.

Vill man analysera om en aktivitetstyp ingår i en aktivitetskedja kan man välja aktivitetstypen i någon av de övre panelerna och sedan trycka på filtersymbolen till höger i den övre panelen. Systemet redovisar då de eventuella kedjor som aktiviteten finns med i.

För att koppla isär en kedja så markerar man den i den nedre panelen och använder verktyget Ta bort länkar längst ner till höger.