Om referensdata

<< Click to Display Table of Contents >>

dpPower > Menyreferens > Arkiv > Referensdata >

Om referensdata

Referensdata används för att öppna filer från andra program och använda dessa som en tillfällig bakgrund eller referens vid arbete i applikationen utan att ändringarna kan sparas till databasen. Det är enbart metadata om referensfilen som sparas. Metadatan sparas tillfälligt och lokalt i datorn. Referensdata sparas inte i databasen då den inte läses in som objekt i det aktuella förändringssetet som du arbetar i till skillnad från en vanlig import.

En referensfil som lästs in i dpSpatial sparas i det aktuella förändringssetet mellan arbetssessioner och finns tillgänglig oavsett vilken Digpro produkt och version som används, så länge samma förändringsset används.

När en referensfil lästs in visas innehållet i referensfilen i aktiv vy i kartan. Ett bokmärke med filnamnet skapas i bokmärkeslistan (Fönster > Bokmärken). Bokmärket kan användas för att lätt navigera till området med referensfilen exempelvis mellan sessionerna.

Applikationen stöder ett antal typer av referensfiler så som vektor, raster, xml samt WMS-standarden för generering av kartbilder via webbtjänster.

För att göra referensdata tillgänglig för andra användare måste filerna läggas på en gemensam server. Detta gäller inte WMS-data eftersom den hämtas från en extern server.

Det är enbart metadata om referensfilen som sparas. Metadatan sparas tillfälligt och lokalt i datorn. Referensdata sparas inte i databasen då den inte läses in som objekt i det aktuella förändringssetet som du arbetar i.

Om förändringssetet överlåts följer inte referensdatan med.

Vektorformat och Rasterformat

Applikationen stöder ett antal typer av referensfiler så som vektor, raster, xml samt WMS-standarden för generering av kartbilder via webbtjänster. Metoden för att öppna och visa referensdata hanteras på ungefär samma sätt oavsett format och delas upp i kategorierna vektorfiler samt rasterfiler. Vektorfiler innehåller grafik som består av geometrier som punkter, linjer, polygoner med mera. Rasterfiler innegåller grafik som är uppbyggda av bildpunkter, så kallade pixlar.

Vektorfiler innehåller grafik som består av geometrier (punkter, linjer, polygoner, etc). Inom GIS/NIS är det vanligt att använda vektorformaten DXF, eller DGN för att utbyta data mellan olika CAD/GIS-system.

Rastergrafik är bilder som är uppbyggda av bildpunkter (pixlar). Vanliga exempel är JPEG-formatet och PNG-formatet. Till rasterbilden måste det finnas en inpassningsfil av formatet World file.

 

 

Vektorformat

Filtyp

Filändelse

Beskrivning

DGN (Design)

*.dgn

Filformat för CAD-program (MicroStation).

DWG (Drawing)

*.dwg

Filformat för CAD-program (AutoCAD).

DXF

*.dxf

Exportvariant av filformatet DWG (AutoCAD).

DPS

*.dps

Digpros egna vektorformat för bilder lagrade utanför Oracle-databasen.

GPX

*.gpx

GPS Exchange Format är ett XML-baserat standardformat för utbyte av GPS-data mellan olika applikationer. Data lagras i lat-long.

KML

*.kml

Vektorformat som används bland annat i Google Earth. dpPower stöder punktdata, linjer och vissa typer av polygoner.

RDW

*.rdw

Kartagobaserat vektorformat.

Geopackage

 *.gpkg

Standardiserat lagrings- och överföringsformat för vektor-, raster- och metadata. Datat lagras i relationsdatabashanteraren SQLite (liknar Postgres) i form av en databasfil. Databasen kan läsas med läsare för SQLite. Utvecklat av OGC (Open Geospatial Consortium).      

Shape

*.shp

Esri Shapefile. Geospatial vektorformat för GIS-programvara, utvecklat av Esri.

TAB

*.tab

MapInfo Tab-format. Geospatial vektorformat för GIS-programvara, utvecklat av MapInfo.

TXY

*.txy,  *.csv

Digpro, koordinatfilformat. Verktyget stöder även CSV-filer (Comma/Column-Separated Values) enligt samma specifikation.

MIF (MapInfo Interchange Format)

*.mif, *.mid

Vektorformat för GIS-programvara, utvecklat av MapInfo. Består av två filer: MIF (geometri) och MID (attributdata). Används för att utbyta geografiska data mellan olika system.

 

 

Rasterformat

Filtyp

Filändelse

Beskrivning

JPEG

*.jpeg,  *.jpg

Joint Photographic Experts Group. Standard för digitala bilder, speciellt foton. Kräver en inpassningsfil för att den ska visas korrekt i applikationen.

Systemet stöder mindre rektangulära rasterbilder, ca 100 Mb inläst storlek.

KRF

*.krf

Kartagos rasterbildformat.

PNG

*.png

Portable Network Graphics. Kräver en inpassningsfil för att den ska visas korrekt i applikationen..

Systemet stöder mindre rektangulära rasterbilder, ca 100 Mb inläst storlek.

TIFF

*.tiff, *.tif

Tagged Image File Format. Kräver en inpassningsfil för att den ska visas korrekt i applikationen.

Systemet stöder mindre rektangulära rasterbilder, ca 100 Mb inläst storlek.

Inpassningsfil av formatet World file

Till rasterbilden måste det finnas en inpassningsfil av formatet World file. World-filen innehåller information om georefereringen, om hur rastret ska passas in i kartan och uppgifter om bland annat max/min koordinater för x och y samt uppgifter för rotation och skala. Inpassingsfilen får automatiskt rasterbildens namn. Dess filändelse skapas genom att rasterformatets ändelse modifieras  och bokstaven "w" läggs till.

Exempelvis får rasterbilden karta.jpg en tillhörande world-fil som heter karta.jgw. Rasterbilden geobild.png får på motsvarande sätt en world-fil som heter geobild.pgw.

 

När du öppnar en georefererad rasterfil, söker systemet automatiskt rätt på en tillhörande inpassningsfil med samma namn. Du behöver alltså inte själv ange katalog och sökväg till inpassningsfilen.

Se Georeferera bild för mer information om hur du kan skapa inpassningsfiler till bilder som inte är georefererade.

 

Mer information

Kategorier av filformat

Se Filformat:stöd och specifikationer för mer information om de filformat som stöds.

Öppna en referensfil, skapa de inpassningsfiler som krävs för att kunna visa rasterbilder samt anpassa hur referensfiler visas och laddas i applikationen genom att välja Arkiv > Referensdata.

I avsnittet Menyreferens > Arkiv-menyn > Referensdata > Georeferera bild, kan du läsa mer om hur inpassningsfiler till bilder som inte är georefererade kan skapas.

I avsnittet Bilagor > Filformat: stöd och specifikationer, kan du läsa mer om de olika filformatsversioner som stöds.