GPS

<< Click to Display Table of Contents >>

dpPower > Bilagor > Konfigureringsmöjligheter >

GPS

 

dpSpatial kan använda GPS-enhet för att markera användarens position i kartan. Att använda tillägget GPS i onlineklienten medför inga extra kostnader. Dock är det inte konfigurerat per default men går att få installerat. Kontakta Digpro för mer information.

 

Ur programmets synvinkel finns det två olika typer av GPS-enheter:

 

Dels de som ansluts via en serieport (COM-port), som kan vara virtuell exempelvis USB eller Bluetooth.

Dels Windows sensorenhet som var nytt i Windows 7 och fick viss spridning först med Windows 8 i en del surfplattor.

 

 

 

Med serieports-varianten läses en ström text i formatet för NMEA 0183-protokollet. Eftersom dpSpatial inte vet vad som egentligen är en GPS och vad som är någon helt annan serieportsenhet så gör dpSpatial en tolkning för att se om det är positionsdata.

Windows sensorenheter är däremot helt medvetna om vad det är för typ av serieportsenhet. Observera att dpSpatial bara arbetar med riktiga GPS:er, inte t.ex. triangulering från mobilnät.

 

Positioneringen arbetar som standard med att göra ett automatiskt val av GPS-enhet. När dpSpatial startas söks alla serieportar av, och om de inte är upptagna (bara ett program åt gången kan läsa en port) försöker det tolka dataströmmen och avgöra om det är en GPS. Lyckas det, registreras den som en GPS-enhet och får namnet COM# där # är numret på porten likt hur det visas i enhetshanteraren.

Samtidigt, om det är rätt version av Windows som stödjer sensorplattformen, så ställs frågan till Windows om vilka platssensorenheter det finns. Dessa namnges med ett löpnummer och enhetens namn, (oftast som den visas i enhetshanteraren).

 

Det kan hända att en surfplatta har flera GPS:er. Dels finns vissa bra GPS:er med drivrutiner som agerar både som serieport och sensorenhet, samt vissa andra där inbyggt kort för mobilt bredband har en GPS (som ibland är av rätt låg kvalité) samt en annan bra enhet. dpSpatial försöker få igång så många som möjligt och den som först ger en position väljs som enhet denna gång dpSpatial startas.

 

Observera, I dagsläget fungerar inte COM-ports GPS:er med 64-bitars java. Alternativen är 32-bit eller att ha en GPS som fungerar som sensor-gps. Om ni har behov av 64-bitars java för serieports GPS:er, kontakta Digpro för mer information.

 

Windows sensorenheter kan däremot användas i både 32-bitars eller 64-bitars version av Java (JRE). Tyvärr har inte serieportsvarianten en DLL-fil för 64-bitars JRE. Observera att 32-bitars JRE fungerar på 64-bitars operativsystem och är ofta det som är installerat som standard för att det då kan fungera med applets i 32-bitars webbläsare.

 

För att kommunicera med serieportsenheter eller Windows sensorenheter behöver dpSpatial använda dynamiskt länkade bibliotek i form av DLL-filer. Dessa laddas ner till klienten (om de inte redan finns) så fort en användare loggar in i en applikation som har GPS aktiverat.

 

Utifall något säkerhetsprogram skulle reagera på detta så är det bra att känna till att det är normalt. Filerna heter rxtxSerial.dll, GNSSsensor_x64.dll, GNSSsensor_x86.dll, msvcp110.dll (2 st i olika mappar) och msvcr110.dll (också 2 st)