<< Click to Display Table of Contents >> Generator vindkraft |
I detta avsnitt beskrivs generatorn för vindkraft och beräkningar för denna.
Objektet ”Generator, vindkraft” används för att kunna utföra vindkraftsspecifika beräkningar med hjälp av tilläggsmodulen för vindkraft. Utan denna modul fungerar objektet som en vanlig generator.
Vindkraftsgeneratorn baseras i huvudsak på det vanliga generatorobjektet. För en vindkraftsgenerator kan produktionen styras efter vindserier, och beräkningar för flicker, baserat på AMP (från Svensk Energi) utföras.
Under fliken ”Generatordata” anges värden på samma sätt som för vanliga generatorer. Under fliken ”Vindkraft” anges värden som är specifika för vindkraftsgeneratorer.
Här anges vilken typ av generatorinkoppling som används, direktansluten, dubbelmatad induktionsgenerator (DFIG) eller fulleffektomriktare. Maximal aktiv och reaktiv effekt avser de effekter som vindkraftverket inte överskrider oavsett väderleksförhållanden (mätt som ett tio sekunders medelvärde).
För att kunna beräkna flickeremissioner anges N120, vilket avser det maximala antalet tillåtna inkopplingar under ett tvåtimmarsintervall, samt vilken turbintyp som används. Kodlistan för turbintyp lagrar flickerkonstant, flickerstegsfaktor samt spänningsändringsfaktor för turbinen. Samtliga konstanter anges för fyra olika kortslutningsvinklar, och den som stämmer bäst överens med kortslutningsvinkeln i den aktuella anslutningspunkten används i beräkningarna.
(De andra fälten under fliken används av lastprofilberäkningar (timserieberäkningar))
För flickerberäkningar anges N120 (maximalt antal starter under ett tvåtimmarsintervall), samt turbintyp, vilket anger värden specifika för turbintypen. Dessa värden består av:
-Cf – flickerkoefficient
-Kf – flickerstegfaktor
-Ku – spänningsändringsfaktor
Samtliga angivna för kortslutningsvinklarna 30°, 50°, 70° och 85°.
Om inget värde är satt används extremvärden ku=3 och cf=20 i beräkningar.
För att ta hänsyn till vindkraftverk i beräkningar måste produktionsfördelningen för vindkraft vara större än 0% under fliken ”Produktion” när man startar nätberäkningen.
Beräkningsrutinen för Distribuerad generering ger utöver alla vanliga resultat även följande:
-Spänningsändring vid in-/ urkoppling vid aktuell anslutningspunkt
-Flicker under drift
-Flicker vid uppstart
-Spänningsändring vid uppstartsförlopp
-Erforderlig kortslutningseffekt för att inte överskrida uppsatta gränsvärden för flicker
Flickerberäkningarna utgår ifrån rapporten AMP från Svensk Energi.
För vindkraftverk används den maximala aktiva och reaktiva effekten i beräkningarna om denna är angiven. För direktanslutna generatorer uppskattas den maximala reaktiva effekten enligt följande ekvation om ingen fylls i manuellt:
Flicker vid drift beräknas enligt följande ekvation:
Flicker vid uppstart beräknas enligt följande ekvation:
Spänningsändring vid uppstartsförlopp av ett vindkraftverk beräknas enligt följande ekvation:
Spänningsändringen vid in-/ urkoppling beräknas enligt följande ekvation: