Bilaga 4: Beskrivning av områdesfiltrering

<< Click to Display Table of Contents >>

Bilaga 4: Beskrivning av områdesfiltrering

 

Områdesfiltrering

 

Områdesfiltreringens syfte är att varje operatör bara ska behöva se relevanta avbrott och notifieringar (nedan kallade händelser). Man kan välja om händelser ska visas eller inte för varje enskilt fack i fördelningsstationer och kraftstationer. Eldriftsområden, stationer och fack bildar en hierarki. Det finns en knapp i verktygsraden (ett öga) för att visa denna hierarki i trädform. I detta träd kan man välja att inkludera eller exkludera hela eldriftsområden eller stationer på en gång.

 

Utöver att tillåta varje operatör att filtrera vilka händelser som ska synas, finns även en funktion för att se till att alla händelser syns för någon - om det sker en händelse på ett fack som inte övervakas av någon operatör så visas denna för alla operatörer. Det är alltså bättre om allt är övervakat så att inte händelser visas för onödigt många operatörer. Av denna anledning visas en varningsdialog när det sker en ändring från att allt varit övervakat till att vissa fack inte är övervakade. Notera dock, som tidigare nämnts, att ett sådant läge inte innebär att händelser under oövervakade fack inte syns för någon, utan att det innebär att de syns för alla.

 

Hur filtrering ändras

Filtrering ändras m.h.a. dialogen Områdesfiltrering som visas när man trycker på ögat i verktygsraden. Man kan här manuellt inkludera eller exkludera eldriftområden, stationer eller enskilda fack. Man kan även välja att kopiera allt som någon annan användare/session övervakar. Denna dialog finns beskriven i avsnitt Övervakning av områden, stationer och fack.

 

Hur filtrering tas bort och förfaller

När man stänger ned Operator eller applikationen meddelas servern normalt om detta så att den vet att denna session inte längre övervakar något. Det kan dock hända att denna signal inte går fram, t.ex. om applikationen kraschar eller nätverkanslutningen bryts. För att detektera sådana fall skickas ett “ping” från varje klient var 30:e sekund (konfigurerbart). Om servern inte hört av en klient inom 5 minuter (konfigurerbar timeout) tas sessionen bort från övervakningen. Om detta leder till att något blir oövervakat skickas ett varningsmeddelande om detta som visas som en dialog på klienterna.

 

Hur filtrering ärvs

Varje inloggning i applikationen ger en ny session i områdesfiltreringen. Om man har två instanser av applikationen igång kan man med andra ord ha olika filtrering i dessa, trots att man använder samma användarnamn.

 

När man startar Operator ärvs initial filtrering från eventuellt existerande sessioner på samma dator. Detta kan vara aktiva sessioner eller nyligen avslutade sådana (alla sessioner som inte förfallit enligt avsnittet ovan (5-minutersregeln) kommer ifråga, oavsett om användaren loggat ut eller inte). Sessioner med samma användarnamn och senast ping-tid ger företräde (i den ordningen).

 

Att filtrering ärvs på detta sätt hjälper om man behöver stänga av och starta om applikationen igen av någon anledning, t.ex vid skiftbyte när en ny användare ska logga in.

 

Vad filtereringsträdet innehåller

Filtreringsträdet innehåller som sagt en hierarki av eldriftsområden, stationer och fack. Endast fack som ligger i fördelningsstationer eller kraftstationer tas med, och endast de som är i något driftsatt stadium eller i stadium Ur drift (dvs planerade, projekterade eller raserade fack tas inte med). Transformatorfack tas inte med. Däremot tas fack med oavsett om de ligger på nedsidan eller uppsidan av stationen (förutsatt att de har fältet scada_feeder satt till 1).

 

Därutöver finns några specialnoder som beskrivs mer ingående i senare avsnitt:

Regionnät för avbrott på höga spänningsnivåer

Okänd för att fånga upp olika typer av felaktigheter

 

 

Hur händelser hänförs till olika noder i filtreringsträdet

Grundprincipen är att varje avbrott hänförs till ett löv i områdesfiltreringsträdet, dvs en nod utan undernoder. Dessa representerar oftast fack i stationer, men det finns även andra typer av löv. Att ett avbrott hänförs till en nod i filtreringsträdet innebär att man ser detta avbrott (samt notifieringar relaterade till det) endast om man har inkluderat denna nod eller om noden är oövervakad, d.v.s. inte inkluderad av någon.

 

Här beskrivs de regler som avgör var ett avbrott hamnar i trädet. Med brytande objekt nedan menas det objekt som avbrottet skapas på (objektet på första raden i kopplingssedeln). Se även de undantag som beskrivs nedan angående vad som hamnar under noden Okänd.

 

1.Om brytande objekt är på en spänningsnivå < 30 kV eller om brytande objekt är på en spänningsnivå >= 30 kV och objektet är tvingat till lokalnät (se separat avsnitt) gäller följande regler (matande fördelningsstation och fack visas t.ex. i avbrottets attributformulär):

  1.1. Om avbrottet har ett matande fack hamnar det på noden för facket.

  1.2. Om avbrottet har en matande fördelningsstation men inte något fack, hamnar det i noden Ovanför fack under stationens nod.

2.Om brytande objekt är på en spänningsnivå >= 30 kV hamnar avbrottet i noden Regionnät (egentligen Regionnät > Regionnät > Regionnät).

 

Noden “Okänd”

På samma nivå som eldriftsområdena i filteringsträdet finns även en nod som heter Okänd. Denna har tre typer av undernoder:

 

1.“Matande station/fack saknas i övervakningsträd”: Fångar upp de avbrott vars matande station/fack inte finns i trädet (detta bör inte förekomma, utan garderar egentligen bara för fallet att systemet är felkonfigurerat). Även avbrott vars brytande objekt har raderats sedan matningsuppgifterna sparades hamnar här.

2.“Avbrott saknar matande station”: Fångar upp de avbrott som inte har någon matande station. Om sådana avbrott förekommer är det troligast att det beror på felaktigheter i nätet (eller att brytande objekt helt enkelt inte ligger i eller under någon fördelningsstation).

3.Alla fack som inte har någon driftsektion (eldriftsområde) satt finns också under Okänd, grupperade under sina respektive stationer. Detta gäller även regionnätsstationer (notera dock att avbrott på >= 30 kV filtreras in under noden Regionnät och inte under “Okänd” om inte brytande objekt är tvingat till lokalnät). De stationer som endast finns under Okänd (dvs stationer som inte har några fack med driftsektion satt) har även undernoden Ovanför fack här.

 

Tvinga ett objekt till lokalnät eller regionnät

Brytande objekt på spänningsnivåer >= 30 kV räknas normalt till den speciella noden Regionnät. Det går dock att styra om så att de hamnar under matande fack istället. Detta görs genom att i attributformuläret välja fliken Områdesfiltrering, och där sätta fältet “Tvinga till annat område" till lokalnät. Denna ändring kan, och kommer förmodligen normalt att, göras från dokumentationsapplikationen. Ändringen måste postas för att slå igenom. På samma sätt går det även att sätta fältet "Tvinga till annat område" till regionnät. Även här så måste ändringen postas för att slå igenom.